خشایار الوند از دلایل قطع همکاری اش با مجموعه "ساخت ایران" می گوید
سینمای روز
این وبلاگ راجع به خبرهای روز سینما است

 

 

 

من حس کردم دوستان سناریستی را می خواهند که هر چه به او دیکته می کنند بنویسد اما من دوست ندارم در برابر عمل انجام شده قرار بگیرم. دوست دارم متن خودم را آن طور که می خواهم بنویسم.

«ساخت ایران» بعد از «قلب یخی» و «قهوه تلخ» سومین سریالی است که از طریق شبکه نمایش خانگی به مخاطبان عرضه میشود. کارگردانی این سریال برعهده محمدحسین لطیفی بوده و نگارش فیلمنامه آن را نیز خشایار الوند با نظارت پیمان قاسم خانی انجام داده. همین مثلث نسبتا شناخته شده این ظن را به مخاطب میدهد که با سریال نسبتا خوش ساختی روبرو باشد اما در میان شش قسمتی از این سریال که به شبکه خانگی عرضه شده تنها دو قسمت اول به نسبت ریتم تند و مناسبی داشتند و از قسمت سوم به بعد مجموعه لحنی کشدار و خسته کننده پیدا کرد تا جایی که قسمتهای پنجم و ششم آن هیچ خط داستانی جدیدی برای عرضه نداشتند. برای آگاهی از دلایل ضعف این کار گفتگویی داشتیم با خشایار الوند فیلمنامه نویس این کار. الوند با ذکر اینکه بخشی از آنچه وی در فیلمنامه اصلی آورده بود اصلا به فیلم راه پیدا نکرده از قطع همکاری خود با عوامل این کار سخن گفت.

خودتان نسخه های تدوین شده «ساخت ایران» را دیده اید؟
من تنها قسمت اول را دیده ام.

منظورتان مجموعه اول است یا قسمت اول؟
از مجموعه اول که دو قسمت بود من تنها قسمت اول آن را دیدم که در آن به معرفی کاراکتر اصلی کار یعنی دانشمند پرداخته می شود و شرایطی فراهم نشد که قسمتهای بعدی را هم ببینم.

به نظر می رسد برخلاف دو قسمت اول که مجموعه ریتم نسبتا مناسبی داشت از قسمت سوم به بعد ریتم کار به تدریج کمتر شد تا جایی که قسمتهای پنجم و ششم واقعا حرف جدیدی برای ارائه ندارند. نظرتان در این باره چیست؟
من که قسمتهای دوم به بعد را ندیده ام و نمی توانم نظر بدهم اما به هر حال در کاری که فیلمنامه آن در داخل نوشته می شد و دوستان فیلمبرداری را بدون حضور فیلمنامه نویس در خارج از کشور پیش می برند معلوم است که همه چیز مطابق متن پیش نمی رود. حتی در همان قسمت اولی که شما می گویید ریتم مناسبی دارد باز هم همه چیز مطابق متن نبود یعنی موقع اجرا، بازی و در نهایت تدوین تغییراتی به متن اصلی وارد می شد و در نهایت محصول نهایی منطبق با متن نبود. پس اگر قسمت اول ریتم مناسبی دارد حاصل تدوین درست است.

درباره تغییرات وارده به قسمتهای ابتدایی بیشتر صحبت کنید.
در متن من زندگی دزد خیلی بازتر می شد و درباره ارتباطات وی با اطرافیان و اوضاع خانواده اش بیشتر از اینها صحبت می شد. ضمن اینکه زندگی دانشمند هم مبسوط تر بود به خصوص روندی که وی برای ثبت اختراع در داخل انجام میدهد و به نتیجه نمیرسید بسیار گسترده تر از اینی بود که می بینید.

در هر صورت نسخه ای که ما می بینیم در قسمتهای پنج و شش به شدت سرهم بندی شده است.
ببینید، من این سریال را تا قسمت دهم برای دوستان نوشتم و بعد از این ده قسمت، همکاری ام را قطع کردم و گویا قرار است از این به بعد آرش قادری ادامه داستان را بنویسد. پس نمی توانم بیش از این درباره نسخه ای که حتی مطابق با فیلمنامه من ساخته نشده نظر دهم.

علت قطع همکاری تان با تیم «ساخت ایران» چه بود؟
داستان این بود که دوستان اعتقاد داشتند که نویسنده کار باید در محل فیلمبرداری حضور داشته باشد. من هم براساس مقدورات و امکانات، شرایط این را نداشتم که در لبنان حضور یابم.

چرا دوست نداشتید به محل فیلمبرداری بروید؟
من حس کردم دوستان آدمی را می خواهند که هر چه به او دیکته می کنند بنویسد اما من دوست ندارم در برابر عمل انجام شده قرار بگیرم. دوست دارم متن خودم را آن طور که می خواهم بنویسم.

نقش پیمان قاسم خانی در نگارش فیلمنامه این کار چقدر بود؟
من و پیمان با کمک هم سیناپس را نوشتیم. قصه اصلی از من بود و با کمک پیمان قصه را خرد کردیم تا یک سیناپس کلی ایحاد شد اما متاسفانه فیلمبرداری منطبق با این فیلمنامه پیش نرفت.

آیا از ابتدا قرار بر این بود که زوج گلزار-حیایی در این کار حضور داشته باشند. می خواهم بدانم آیا شما فیلمنامه را برای این زوج هنری نوشته بودید؟
نه، اصلا چنین قرار و مداری نداشتیم. در ابتدا بنا بود امیرحسین رستمی نقش گلزار را ایفا کند اما ایشان نتوانست در کار حضور یابد و به این ترتیب امین حیایی از رفاقتی که با گلزار دارد استفاده کرده و او وارد کار شد.

از بخشهایی که در فیلمنامه شما بود ولی به فیلم راه پیدا نکرده بیشتر صحبت کنید؟
هدف ما نگارش یک تریلر سیاسی بود و نقاط عطف بزرگی هم در داستان وجود داشت. فقط در یک مورد به شما می گویم آن دزدی که خودش را جای کس دیگری جا زده و برای سخنرانی به دانشگاه می رود طی سخنرانی خود حرفهایی می زند که از آنها برداشت سیاسی شده و به این ترتیب تحت پیگیری سیاسی قرار می گیرد اما وزارت اطلاعات اعلام می کند اصلا چنین کسی وجود خارجی نداشته و به این ترتیب قصه وارد فاز جدیدی می شود.

...اما چنین پیرنگی اصلا در مجموعه وجود ندارد.
بله، عوامل این کار دوست داشتند همان چیزی را که دلشان می خواست بسازند و برای همین بسیاری از جزییات این چنینی را حذف کردند.

یکی از مشکلات قسمتهای اخیر «ساخت ایران» آن است که به گونه ای ناشیانه نماهایی از خیابانهای فرانسه در بک گراند تصاویر اصلی قرار داده شده و در یک مورد حتی آرم شبکه ای تلویزیونی که این تصاویر از آن برداشته شده هم در گوشه تصویر به چشم می خورد. اگر بنا به مونتاژ تصاویر بود چرا برای فیلمبرداری نماهای فرانسه به لبنان رفتند؟
ببینید. فرانسه که به یک گروه تولید 50 نفره ویزای شینگن نمیدهد. نهایتا 5 نفر می توانستند ویزا بگیرند و به فرانسه بروند. برای همین بنا شد بخشهایی از بیروت که شبیه فرانسه است به عنوان لوکیشن مورد استفاده قرار گرفته و سپس بازیگران اصلی مدتی کوتاه هم در پاریس بوده و نماهایی از شانزه لیزه یا برج ایفل هم گرفته شده و با یک تدوین نرم در میان نماهای اصلی قرار گیرد!



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:









تاريخ : یک شنبه 3 ارديبهشت 1391برچسب:,
ارسال توسط حمیدرضا صادقی
آخرین مطالب